Map-A-Wat?
MAPAWAY is dat ietwat eigenaardige festival waar je op expeditie gaat, schatkaarten maakt of gebruikt en van alles leert over je omgeving dat nog niet eerder in kaart is gebracht. MAPAWAY is een festival voor jong en oud, liefhebbers én professionals die de wereld ook eens anders willen bekijken.
Map-A-Wanneer?
MAPAWAY start op 16 augustus met een kaarten-tentoonstelling in het centrum van Vaals en Do-It-Yourself-expedities. Tijdens het festivalweekend op 23, 24 en 25 augustus vinden ook MapLabs, lezingen en andere buitengewone activiteiten plaats. Zo lonkt het kaartenavontuur de hele week!
MAPAWAY daagt aan de hand van zes thema’s en ruim 18 verschillende activiteiten uit om anders naar de wereld te kijken:
De wereld in Vaals: Afgedankte kaarten vormen een indrukwekkende tentoonstelling in het centrum van Vaals. Iedereen kan oude kaarten inleveren, waardoor een unieke en collectieve kunstinstallatie ontstaat. Hoe ver komen we als we al deze kaarten achter elkaar presenteren?
Optische bergen: Ontdek optische illusies in de heuvels van Zuid-Limburg, waar wegen schijnbaar omhoog of omlaag gaan terwijl ze eigenlijk in de andere richting lopen. Deze bijzondere plekken, vergelijkbaar met die in de Verenigde Staten en andere delen van Europa, nodigen uit tot speuren en ontdekken.
Vogels & Big Data: Elke januari tellen we in één weekend meer dan anderhalf miljoen vogels door heel Nederland, het grootste citizen science project in Nederland. Technologie zet deze big data om in leesbare kaarten en infographics. Maar wat laten ze weg, en welke verhalen zijn verborgen in die gegevens? Doe mee en ontdek hoe creatieve vormen van dataverzameling en -mapping de natuur verrassend in beeld brengen.
Botanicum: De Belgische kunstenaar Géraldine Beaupère, werkzaam bij Créahm, brengt haar unieke illustraties van flora en fauna naar de Vaalserberg. Ondanks haar verstandelijke beperkingen creëert ze met grote zorg gedetailleerde tekeningen en werkt ze samen met wetenschappers om de natuur op een nieuwe manier te verkennen. Bezoekers worden uitgenodigd om samen met haar en door haar werk de omgeving te ontdekken.
Schatkaarten: Kinderen van basisschool De Robbedoes maakten schatkaarten naar hun verborgen schatten. Bezoekers kunnen met deze kaarten op pad om de schatten te vinden en hun verhalen te horen. Daarnaast toont fossielenliefhebber Bregje Groenendijk een deel van haar collectie en onderzoekt de door het publiek meegebrachte voorwerpen tijdens de 'Schat of Steen' sessies.
Einstein Ondergronds: Ontdek de werking van de ondergrondse Einstein Telescoop, die zwaartekrachtgolven zal meten om meer te leren over het heelal. MAPAWAY biedt de kans om op een kleinere schaal deel te nemen aan het bouwen en meten van een dergelijke telescoop, waarbij het proces van geluids- en trillingsmetingen ondergronds wordt nagebootst.
MAPAWAY wordt zonder winstoogmerk georganiseerd. Het Institute of Cartopology is opgericht om een brug te slaan tussen beleid en straat, maar ook tussen kunst en wetenschap, om bij te dragen aan kennisontwikkeling op het gebied van kaarten met de grote transitie-opgaven in het vooruitzicht. Meer dialoog tussen burgers en beleid is nodig om de transitie naar duurzame en leefbare steden, wijken en dorpen succesvol te maken. Het cartopologisch werk van Dear Hunter heeft bewezen een antwoord te zijn op urgente vragen, maar is zeker niet het enige antwoord. Daarom wil het Institute of Cartopology informeren, uitdagen, experimenteren en verbindingen leggen tussen overheden, onderwijs en bedrijfsleven en (de manier van) in kaart brengen zelf centraal stellen.
Meer info en tickets via www.mapaway.eu