Wegkruis Vaals volledig gerestaureerd

Een bericht van het Comité Kruisen Gemeente Vaals.

Geplaatst op donderdag 3 oktober 2024

In Raren staat aan de Epenerbaan / Lange Bosweg een groot houten wegkruis. Dit wegkruis heeft een houten rugschild en heeft een dakje over het kruis. Het corpus dat het kruis siert is een tinnen corpus en is, zoals we hebben vernomen, van een Duits kerkhof. Het geheel staat op een fraai gemetselde voet. Het tekstbordje presenteert het opschrift: “Lieve Heer langs deze baan, laat ons in vrede verder gaan.”

Oorspronkelijk stond aan de overkant van de weg een kruis dat er al voor 1900 geplaatst was door de fam. Kriescher. Bij de aanleg van de Epenerbaan moest dit wegkruis wijken. Door de heer F. Baggen is dit kruis toen op deze plek geplaatst. Weet u meer over dit kruis dan laat het ons even weten en neem contact met ons op.

Na al die jaren heeft het kruis weer en wind doorstaan maar is het hierdoor wel erg in verval geraakt. Op het eerste oog was dit niet zo te zien maar bij nadere inspectie bleek het hout geheel te zijn verrot. De onderkant van de draagbalk was al een stuk afgebrokkeld en het rugschild was rot en was net als het dakje aan vervanging toe. Ook het metselwerk kende door de vele jaren zijn slijtage. De restauratie van dit fraaie wegkruis is daarom opgenomen in het Onderhoudsplan 2024 van het Comité Kruisen Gemeente Vaals.

De heren Bert Vandeberg en Paul May, van de werkgroep Onderhoud Kruisen, hebben deze klus op zich genomen en het wegkruis geheel gerestaureerd. De balken van het kruis, het rugschild en het dakje zijn vernieuwd. Het geheel heeft bij het verven een frisse en aansprekende kleur gekregen. Het tekstschildje en het metselwerk zijn gerestaureerd en er is een kaarsje met houder aan het kruis bevestigd. Ook zijn de bomen en struiken die erachter staan bij geknipt. Het geheel staat er nu weer bijzonder fraai bij.

Met dank aan Bert en Paul voor het professionele werk. Ook dank aan Rene’ die dit fraaie wegkruis als adoptant onderhoud. De bloemen fleuren het wegkruis schitterend op.

Gelukkig zetten veel mensen zich in voor het behouden en het onderhouden van kruisen in de Gemeente Vaals. Het is zeker op zijn plaats om al deze mensen te bedanken voor hun inzet en tijd.

Wil je helpen om dit culturele erfgoed in de openbare ruimte er goed bij te laten staan en te behouden voor de toekomst? Laat het ons dan even weten via Lambert Jaegers 06-53990756/ l.jaegers@home.nl.