MijnVaals
Samen aan de slag met MijnVaals
Ga snel naar
- Hoe kun je bijdragen?
- Overzicht van alle plannen en afspraken
- Ontmoetingsplek maken voor alle inwoners
- Tuinplan Bloemendalpark
- Project bankje Heemet
- Tekenles
- Positief zelfbeeld
- Meedoen na je pensioen
- Samenwerking Verenigingen
- Diensten ruilen
- Natuur op school
- Wereldfeest
- Communicatie
- Reanimatiecursus
- Reis voor mensen met een beperking
Tijdens de MijnVaals-bijeenkomst hebben we samen afspraken gemaakt en plannen opgesteld die aansluiten bij de behoeften en wensen van onze gemeenschap. Met alle kartrekkers is contact opgenomen en we hebben de eerste stappen gezet om de plannen tot uitvoering te brengen.
Hieronder vind je een overzicht van alle plannen en afspraken die we tijdens deze bijeenkomst hebben gemaakt. Dit overzicht wordt steeds bijgewerkt, zodat je altijd op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen en mijlpalen in het vervolgtraject.
Onze gezamenlijke inzet is gericht op het realiseren van concrete resultaten die een positieve impact hebben op inwoners van de gemeente Vaals. Hier blijven we samen aan werken.
Hoe kun je bijdragen?
Iedere inwoner die enthousiast is over een plan, is welkom om mee te denken en te doen. Of je nu wilt helpen bij het vinden van een ruimte, vrijwilliger wilt worden of ideeën hebt voor activiteiten, alle hulp is welkom. Samen zorgen we ervoor dat MijnVaals een succes wordt!
Blijf deze pagina volgen voor updates over de planning en nieuwe initiatieven.
Overzicht van alle plannen en afspraken
Ontmoetingsplek maken voor alle inwoners
In Vaals wordt gewerkt aan het realiseren van een plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten, samen kunnen genieten van een kopje koffie, een krantje kunnen lezen of gewoon gezellig kunnen bijpraten. Een plek waar iedereen zich welkom voelt en waar verbinding centraal staat. Met andere woorden: een locatie waar je graag naartoe wilt gaan om elkaar te ontmoeten en de gemeenschap te versterken. Deze gemeenschapsruimte wordt speciaal gemaakt om de saamhorigheid onder inwoners te verbeteren en een gevoel van thuis te bieden.
Wat gaan we doen?
Samen met de kartrekkers van dit plan ondernemen we de volgende stappen:
- Zoeken naar een geschikte ruimte: de eerste prioriteit is het vinden van een locatie waar de gemeenschapsruimte kan worden gemaakt. Hoewel De Suisse op de lange termijn een ideale optie lijkt, willen we niet wachten en is de zoektocht naar een tijdelijk ruimte al gestart.
- Zelfbeheer door inwoners: de ruimte zal door inwoners zelf worden beheerd, wat betekent dat vrijwilligers uit de gemeenschap een belangrijke rol spelen in het dagelijks reilen en zeilen van deze plek.
- Een laagdrempelige en warme sfeer creëren: het doel is om een uitnodigende omgeving te maken waar mensen zich meteen thuis voelen. Dit betekent dat er aandacht zal zijn voor inrichting, activiteiten en mogelijkheden om met elkaar in contact te komen.
Tuinplan Bloemendalpark
Veel inwoners van Vaals hebben geen eigen tuin, maar zouden toch graag actief bezig zijn met tuinieren. Buiten zijn, werken in de natuur en elkaar ontmoeten heeft een ontspannend effect. Het draagt daarnaast ook bij aan educatie, sociale verbinding en een sterkere gemeenschap. Daarom gaan we aan de slag met een gemeenschappelijke (moes-)tuin in het park. De gemeenschappelijke tuin wordt een plek waar jong en oud samenkomen om buiten te werken en te genieten. Het biedt een ruimte waar mensen kunnen leren over tuinieren, samenwerken aan groene projecten en tegelijkertijd sociale contacten opdoen.
Wat gaan we doen?
Samen met betrokken inwoners en kartrekkers werken we aan de volgende stappen:
- Aanleg van een (moes-)tuin in het park: een deel van het park wordt ingericht als gemeenschappelijke tuin, compleet met moestuinbedden en bloemenperken.
- Verbinding tussen jong en oud: de tuin wordt een plek waar generaties elkaar ontmoeten. Jongeren en ouderen leren van elkaar over planten en seizoenen en inspireren elkaar.
Hoe kun je meedoen?
Iedere inwoner met een passie voor groen of interesse in tuinieren kan deelnemen. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint, er is plek voor iedereen. Ook kun je helpen met het opzetten van de tuin, het organiseren van activiteiten of gewoon een helpende hand bieden tijdens tuinwerkdagen. Laten we samen een groene en bloeiende ontmoetingsplek maken in Vaals.
Project bankje Heemet
Het bankje in het prieeltje bij het Heemet is versleten en niet meer prettig om op te zitten. Hierdoor kunnen inwoners elkaar niet meer goed op deze mooie plek ontmoeten. Dit willen we samen oplossen.
Wat gaan we doen?
We gaan het bankje opknappen en zorgen dat het er weer mooi en uitnodigend uitziet. Het wordt een fijne plek waar inwoners elkaar weer kunnen ontmoeten, even kunnen uitrusten en genieten van de omgeving. Misschien volgen er nog meer bankjes.
- Samen opknappen: inwoners gaan samen aan de slag om het bankje te repareren en opnieuw in te richten. Dit zal in overleg met Krijtland Wonen gebeuren.
- Aankleden en onderhouden: we zorgen voor een gezellige en frisse aankleding, zoals een mooie afwerking en eventueel wat groen of bloemen. Daarna houden we het bankje samen netjes en onderhouden we het regelmatig.
Tekenles
Het bestaande initiatief van tekenlessen voor kinderen (8-12 jaar) heeft grote interesse gekregen, met volle groepen als gevolg.
Wat gaan we doen?
We gaan een nieuwe groep starten. Zo kunnen meer kinderen samen met hun ouders meedoen.
- Doelgroep: Kinderen van 6-8 jaar samen met hun ouders.
- Kosten: €5,- per les (eigen bijdrage).
Voordelen:
- Stimuleert culturele ontwikkeling en fijne motoriek.
- Versterkt ouder-kind interactie door gezamenlijke deelname.
- Creëert een makkelijke ruimte voor creativiteit en expressie.
Positief zelfbeeld
In onze gemeente zien we een stijgende vraag rondom het thema "Lekker in je vel zitten." Dat is niet zo vreemd, want wie wil zich nou niet goed voelen, zowel fysiek als mentaal? Of het nu gaat om gezond eten, meer bewegen, ontspannen, of je gewoon beter in balans voelen: het onderwerp leeft…
Wat gaan we doen?
We gaan gratis workshops organiseren voor iedereen: kinderen, jongeren en volwassenen! Deze workshops draaien om lekker in je vel zitten, zowel mentaal als fysiek. Denk aan samen ontdekken hoe je stress de baas kunt blijven, meer energie krijgt en je beter in balans voelt.
Meedoen na je pensioen
Samen sterker: Gepensioneerden maken het verschil!
Veel gepensioneerden willen na hun pensioen actief blijven. Zij willen hun kennis en ervaring blijven inzetten. Dit is ook een slimme oplossing voor het tekort op de arbeidsmarkt.
Wat gaan we doen?
We gaan samen bouwen aan een sterker en verbonden Vaals! Dit doen we door een netwerk te maken. Iedereen heeft iets unieks te bieden en samen maken we daar iets moois van. Met Vaals Verbind(t) geven we dit plan handen en voeten. We zetten communicatiemiddelen in om het netwerk vorm te geven. Om de bal aan het rollen te brengen, organiseren we een inspirerende startactiviteit. Dit wordt hét moment waarop inwoners, organisaties en initiatieven elkaar kunnen ontmoeten en ideeën kunnen delen.
Samenwerking Verenigingen
Alleen ben je sneller, maar samen kom je verder
In onze gemeente bruist het van de activiteiten! Van sportevenementen en markten tot creatieve workshops en gezellige bijeenkomsten: er is altijd wat te doen. Maar we begrijpen ook dat de vele mogelijkheden soms een uitdaging kan zijn. Activiteiten overlappen elkaar regelmatig, waardoor het lastig wordt om overal aan deel te nemen. Daarom willen inwoners, verenigingen en organisaties kijken hoe dit beter kan. Door samen te werken en af te stemmen, wordt de activiteitenkalender overzichtelijker.
Wat gaan we doen?
Jaarlijks samenkomen: we organiseren een bijeenkomst met alle betrokken partijen om te brainstormen, plannen en af te stemmen.
Evenementenkalender: samen zetten we een overzichtelijke evenementenkalender op die we gedurende het jaar actueel houden. Zo weet iedereen wat er speelt.
Heb je ideeën of wil je meedenken?
Sluit je dan aan! Want zoals het gezegde luidt: alleen ben je sneller, maar samen kom je verder. Laten we samen bouwen aan een gemeente waar iedereen kan genieten van al het moois dat wordt georganiseerd.
Diensten ruilen
Samen sterker: ruil wat je kunt!
In onze buurt zijn we allemaal wel eens op zoek naar een helpende hand of willen we onze vaardigheden inzetten om anderen te helpen. Stel je eens voor: eensysteem waar we elkaar informeel kunnen ondersteunen. Geen ingewikkelde systemen of kosten, maar simpelweg een plek waar je kunt zeggen wat je nodig hebt en wat je aanbiedt. Misschien ben jij handig met een naald en draad, of help je graag met een klusje in de tuin. Samen maken we het leven net wat fijner en bouwen we aan een sterker gevoel van gemeenschap. Want wat voor jou een klein gebaar is, kan voor een ander een groot verschil maken!
Wat gaan we doen?
We gaan onderzoeken welk communicatiemiddel hierbij kan helpen. Het doel is een systeem te maken waar inwoners eenvoudig toegang toe hebben. Of je nu op zoek bent naar hulp of je wilt zelf je hulp aanbieden, via dit nieuwe kanaal kun je snel vinden wat je nodig hebt.
Natuur op school
Door kinderen en natuur met elkaar te verbinden, creëren we een krachtige basis voor hun toekomst. In de natuur kunnen kinderen hun creativiteit en probleemoplossend vermogen ontwikkelen, terwijl ze leren om zorgzaam om te gaan met de wereld om hen heen.
Wat gaan we doen?
We gaan een geweldige moestuin voor kinderen maken! Deze tuin komt op een plek die vlakbij de school ligt, zodat de kinderen er gemakkelijk naartoe kunnen lopen. Niet alleen tijdens schooluren, maar ook buiten schooltijd is de tuin open.
Wereldfeest
Wereldfeest: een viering van culturen en dialecten
Het Wereldfeest is meer dan alleen een festival. Het is een levendige viering van de verschillende culturen binnen onze gemeente. Samen vieren we wat ons verbindt en erkennen we de waarde van de culturele rijkdom. Het Wereldfeest onderstreept dat we, ondanks onze verschillen, één gemeenschap vormen.
Wat gaan we doen?
Tijdens de bijeenkomst is er helaas nog geen kartrekker voor dit plan gevonden. Wil jij een bijdrage leveren? Je bent van harte welkom. Neem contact op met de gemeente via info@vaals.nl
Communicatie
Tijdens deze dag is één ding duidelijk geworden: communicatie kent vele vormen en is overal aanwezig. We hebben gesproken over formele en informele communicatie. Burgerplatforms en sociale media spelen hier een grote rol in. Via deze kanalen hebben inwoners de mogelijkheid om hun stem te laten horen, ideeën te delen en in gesprek te gaan met elkaar en met de overheid. Deze digitale communicatiemiddelen zijn belangrijk en moeten we goed gebruik van maken. Maar communicatie moet goed afgestemd zijn, dus zullen we ook andere kanalen kiezen. Het was een dag waarop we leerden hoe we op een formele en informele manier met elkaar kunnen praten en samenwerken in een tijd die vaak verandert.
Wat gaan we doen?
Tijdens de bijeenkomst zijn de wensen voor zowel fysieke als digitale communicatie duidelijk naar voren gekomen. In dit proces wordt actief samengewerkt met Vaals verbind(t), zodat we samen kunnen bouwen aan een communicatie die iedereen bereikt, waar je ook bent. We streven naar een mix van persoonlijke aanpak en digitale mogelijkheden, zodat alle inwoners zich gehoord voelen en goed geïnformeerd blijven. Hier ligt ook een taak voor de gemeente.
Reanimatiecursus
Er zijn reanimatiecursussen in onze gemeente! Deze cursussen zijn van groot belang om levens te redden in noodsituaties. We willen ervoor zorgen dat iedereen in onze gemeenschap de kans krijgt om deze belangrijke vaardigheden te leren, zonder te letten op de taal die onze inwoners spreken.
Wat gaan we doen?
Samen met een betrokken inwoner gaan we aan de slag! We onderzoeken het cursusaanbod dat momenteel in onze gemeente beschikbaar is. Wat is er al, wat werkt goed en waar kunnen we nog verbeteren? Daarna gaan we samen een voorstel maken voor een uitbreiding van het aanbod.
Reis voor mensen met een beperking
Er is een speciaal reisaanbod voor ouderen en inwoners met een beperking, zodat ook zij van mooie vakanties kunnen genieten. Helaas is dit aanbod niet altijd voor iedereen toegankelijk. Soms ontbreken er faciliteiten of is de begeleiding niet afgestemd op de persoonlijke wensen van de reizigers. Het zou geweldig zijn als er meer mogelijkheden komen waarbij iedereen, ongeacht leeftijd of beperking, zorgeloos kan genieten van een welverdiend reisje.
Wat gaan we doen?
Er zijn al verschillende organisaties in onze gemeente die reizen aanbieden. De kartrekker gaat onderzoeken welk aanbod er al is, wie daar al gebruik van kan maken en waar nog extra behoefte aan is. Dit zal ons helpen om een nog breder en inclusiever aanbod te creëren.