Eikenprocessierups


De eikenprocessierups houdt Nederland flink bezig. Ook in de gemeente Vaals  merken we goed dat de rupsen volop actief zijn en bestrijden we ze. In onze gemeente staan zo’n 1000 eiken in de openbare ruimte die de gemeente beheert. Daarnaast komen eiken veel voor in de ons omliggende bossen en landgoederen en langs de provinciale wegen.

Wat te doen bij overlast?


De haren van deze eikenprocessierups kunnen soms overlast bij mensen veroorzaken. Na contact met de brandharen van deze rups kunnen namelijk klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.
Denkt u last te hebben van de brandharen van een eikenprocessierups? Doe dan het volgende:

  • Heeft u ergens jeuk of rode plekjes? Plak daar dan plakband overheen. Trek het plakband van uw huid af. De haartjes blijven dan aan het plakband kleven.
  • Spoel uw huid daarna met lauw water af.
  • Heeft u last van uw ogen? Spoel uw ogen met veel lauw water.
  • Was uw kleding op 60 graden.

Heeft veel jeuk? Gebruik dan een crème of zalf tegen de jeuk, met menthol, aloë vera of calendula. U kunt dit zonder recept in de drogist of apotheek kopen. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf. Dat kan een paar dagen tot twee weken duren. Heeft u aanvullend vragen over uw gezondheid in relatie tot de eikenprocessierups? Dan kunt u contact opnemen met het GGD Zuid-Limburg, dat kan via het telefoonnummer   088 - 880 50 70 of per mail. Verminderen de klachten niet, neem dan contact op met uw huisarts.

Meer lezen?


De website www.rupsen.info bevat informatiebladen voor kindercentra, beheerders van recreatieterreinen, huisartsen en evenementorganisatoren. Informatie voor inwoners is te vinden op www.ggdzl.nl. Specifieke informatie over klachten en over wanneer mensen naar de huisarts moeten gaan is te vinden op www.thuisarts.nl. Nu de huisartsen dit jaar al druk zijn met het coronavirus is het extra belangrijk om extra voorzichtig te zijn en proberen uit de buurt van een nest te blijven.

Brandharen


Elke eikenprocessierups heeft wel honderdduizend tot 1 miljoen haren. Het zijn pijlvormige haren die bij een bedreiging worden afgeschoten. Deze haren kunnen makkelijk de huid, ogen en de luchtwegen binnendringen. Nadat iemand in contact is geweest met deze 'brandharen' kunnen gezondheidsklachten zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen ontstaan.

Wat kunt u doen om contact met de eikenprocessierups te voorkomen?


Blijf uit de buurt van aangetaste eiken. Deze kunt u herkennen aan kaalgevreten bladeren en nesten van dicht spinsel van vervellingshuidjes, brandharen en uitwerpselen. Om de stam van de eiken waarin de gemeente de eikenprocessierups aantreft plaatsen we rood/wit waarschuwingslint. Zorg bij een wandeling of een fietstocht voor goede kleding die de hals, armen en benen bedekt. Ga niet in de buurt van een aangetaste eik op de grond zitten.

Wat is de eikenprocessierups?


Deze rups is de larve van een nachtvlinder. Het is een behaarde rups, die van mei tot en met augustus op eiken voorkomt. De rupsen verplaatsen zich ’s nachts in groepen (in processie) op zoek naar voedsel (eikenblad). Overdag keren de rupsen terug naar hun nesten. U herkent de nesten aan een dicht spinsel van vervellingshuidjes, brandharen en uitwerpselen. Ook zijn de bladeren van de boom zichtbaar kaalgevreten.

Preventieve bestrijding 


Om de overlast te minimaliseren wordt de eikenprocessierups preventief bestreden. In het stadium voor de ontwikkeling van de brandharen. De bestrijding gebeurt door een bespuiting met een biologisch middel dat alleen de rups bestrijdt en volledig onschadelijk is voor dier en mens. Het middel wordt niet gebruikt in gebieden die door ‘De Vlinderstichting’ zijn aangemerkt als beschermingsgebied.

Wegzuigen nesten

Inwoners die desondanks overlast ondervinden van de eikenprocessierups kunnen dit melden bij de gemeente. In juni en juli worden de nesten door een gespecialiseerd bedrijf weggezogen op plekken waar meldingen zijn gedaan. 

Meldingen 


U kunt de gemeente helpen met de bestrijding van de eikenprocessierups. Wanneer u eikenprocessierupsen ziet, kunt u dat doorgeven aan afdeling openbare ruimte van de gemeente Vaals. Dit kan via het telefoonnummer 043-3068568 of via e-mail info@vaals.nl.

Meer Ongedierte